Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Заробляли на родинах безвісти зниклих військових: у Житомирі поліцейські завершили розслідування злочинної схеми
Опубліковано 18 червня 2024 року о 17:00

Серед фігурантів провадження - «смотрящий» виправної установи, співкамерник та житомирянка, яка перебуває у близьких стосунках із засудженим. Слідством встановлено, що спільники ошукали рідних українських захисників майже на пів мільйона гривень.


Нагадаємо, у лютому 2024 року правоохоронці провели низку обшуків у слідчому ізоляторі установи виконання покарань. Тоді вилучили мобільні телефони, чорнові записи та носій електронної інформації.


Слідчі слідчого управління ГУНП Житомирщини встановили, що 24-річний «кримінальний авторитет» організував злочинну схему з виманювання грошей. Для цього він дав вказівки 26-річному співкамернику.


Поплічник підшукував у соціальній мережі публікації про розшук зниклих захисників України, що були викладені їх родичами. Надалі з фейкових акаунтів він пропонував допомогу у пошуках та поверненні полонених, загиблих та зниклих безвісти військових додому. Він переконував їх рідних переказувати значні суми коштів: нібито для купівлі пального та харчових продуктів, успішного проходження ворожих блокпостів, оплати послуг пошукової групи тощо.


Перекази надходили на банківські рахунки спільниці ув’язнених, 35-річної житомирянки, яка перебуває на волі. Жінка надала спільникам реквізити з доступом до онлайн-банкінгу, а також періодично переводила кошти у готівку.


Слідчими встановлено майже 30 випадків шахрайства, а загальна сума завданих потерпілим збитків складає близько 500 тисяч гривень. В одному з випадків жінка, яка шукала батька, зниклого на Донеччині, втратила понад 230 тисяч гривень.


Нині всім трьом фігурантам інкриміновано вчинення шахрайства та низки замахів на них у складі групи осіб, за попередньою змовою, в умовах воєнного стану, що завдало значної шкоди потерпілим (ч. 2, ч. 3 ст. 190 КК України). Крім того, «смотрящий» обвинувачується у встановленні та поширенні злочинного впливу (ч. 2 ст. 255-1 КК України). Матеріали скеровано до суду.


Відповідно до чинного законодавства спільникам загрожує до 5 років позбавлення волі. А «кримінальному авторитету» - від 9 до 15 років ув’язнення.


Викрили злочинну діяльність оперативники управління карного розшуку ГУНП спільно зі співробітниками УСБУ області та працівниками оперативного блоку виправної установи. Процесуальне керівництво здійснює Житомирська обласна прокуратура.


Відділ комунікації поліції Житомирської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux