Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
З присадибних ділянок двох жительок Коростенщини поліцейські вилучили рослини снодійного маку
Опубліковано 05 липня 2022 року о 11:18

Жителька м. Коростеня виростила на городі 60 рослин снодійного маку. А в Іршанській громаді господиня чекала урожаю із 80 таких же рослин. Незаконні посіви поліцейські вилучили та нині триває встановлення всіх обставин. Правоохоронці нагадують громадянам про заборону вирощування нарковмісних рослин у приватних домогосподарствах.

4 липня дільничні офіцери поліції Коростенського РУП під час профілактичного відпрацювання районного центру звернули увагу на рослини на присадибній ділянці місцевої жительки.

Як з’ясувалось, господиня посіяла серед іншої городини й мак. Відтак на місце події прибула слідчо-оперативна група поліції. Всі рослини, заборонені для вирощування, а їх нарахували 60, вилучили.

Цього ж дня під час обходу дільниці обслуговування у с. Мелені Іршанської громади поліцейські офіцери виявили на присадибній ділянці місцевої жительки 80 рослини снодійного маку. 

За словами господині, вирощувала їх для власних потреб, проігнорувавши заборону. 

Обидва урожаї поліцейські направили на дослідження до Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при МВС. Місцевим жителям правоохоронці роз’яснили вимоги законодавства щодо культивування нарковмісних рослин.

Нині розпочато кримінальні провадження за ст. 310 (Посів або вирощування снотворного маку або конопель) Кримінального кодексу України.

Нагадуємо, що на території області тривають оперативно-профілактичні заходи під умовною назвою «Мак», що мають на меті попередження та виявлення фактів незаконних посівів нарковмісних рослин. Відтак поліцейські, окрім роз’яснювальної роботи, звертають увагу на городину, що виростає на присадибних ділянках жителів області.

Слід пам’ятати, що мак та коноплі є сировинною базою для виготовлення наркотичних речовин. Державою врегульовано питання щодо посівів цих рослин для харчових та промислових потреб. У приватних господарствах таке вирощуванняє незаконним.

Так, відповідно до ст. 310 КК України незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку в кількості від 100 до 500 рослин чи конопель у кількості від 10 до 50 рослин караються штрафом або піврічним арештом, або обмеженням волі на строк до 3 років. Якщо ж особа посіяла або виростила рослини снотворного маку в кількості 500 і більше рослин чи конопель у кількості 50 і більше рослин , їй загрожує позбавлення волі на строк від 3 до 7 років.

Відділ комунікації поліції Житомирської області
 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux