Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Викрадали нафту з трубопроводу: на Житомирщині затримали учасників етнічної злочинної групи
Опубліковано 17 жовтня 2023 року о 14:32

Фігуранти зробили незаконну врізку у магістральний нафтопровід «Мозир - Броди». У ніч проти 16 жовтня поліцейські затримали шістьох учасників угруповання, один із яких намагався втекти, щоби знищити докази.

Як встановили оперативники управління стратегічних розслідувань в Житомирській області та слідчі обласної поліції, організував діяльність угруповання місцевий кримінальник та залучив як спільників ще 5-х осіб. Вони спеціалізувалися на викраденні нафти з трубопроводу. Для цього зробили врізку та зливали сиру нафту у спеціально обладнаний автомобіль.

Маючи зв’язки в охороні державного підприємства, ділки отримували розклад і маршрути нарядів. Окрім того, мали спецзасоби, які дозволяли не привертати до себе зайву увагу: пристрої нічного бачення та подавлення радіосигналу. Коли виходили на «справу», телефони залишали за місцями мешкання. Викрадену нафту надалі збували підпільним виробникам палива та легальним підприємцям на території області та за її межами.

Оперативники та слідчі за силової підтримки роти поліції особливого призначення затримали шістьох фігурантів на території Звягельського району Житомирської області. Вони якраз приїхали за черговою партією нафти до місця незаконної врізки. Один із фігурантів намагався втекти, щоби позбутися доказів.

За результатами проведення 20 санкціонованих обшуків поліцейські вилучили вантажівку, два легкові автомобілі, генератор, обладнання та речі, які використовували для викрадення нафти, чорнові записи.

У ході слідства правоохоронці отримали докази причетності фігурантів до кількох врізок у нафтопровід на території області. Сума завданих збитків встановлюється.

Затриманим особам повідомили про підозру за ч. 2 ст. 292 (Пошкодження об'єктів магістральних або промислових нафто-, газо-, конденсатопроводів та нафтопродуктопроводів) Кримінального кодексу України.

Прокурори Житомирської обласної прокуратури звернулися до суду щодо обрання підозрюваним запобіжних заходів.

Після проведення процесуальних заходів дії учасників угруповання можуть бути додатково кваліфіковані за статтею 185 (Крадіжка) Кримінального кодексу Україна.

Санкція інкримінованої статті передбачає покарання - обмеження волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

Заходи з документування та викриття злочинної групи проводилися за сприяння співробітників служби безпеки АТ «Укртранснафта».

Департамент стратегічних розслідувань

 Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux