Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Вибухотехніки поліції Житомирщини розповіли про залишену «рускім міром» небезпеку на Київщині
Опубліковано 04 червня 2022 року о 10:25

Упродовж місяця двоє фахівців підрозділу вибухотехнічної служби ГУНП Житомирщини у складі зведеного загону працювали в Київській області. В деокупованих населених пунктах столичного регіону і нині тривають розчистки територій від небезпечних сюрпризів, залишених російськими загарбниками. Тож вибухотехніки поліції, як і їх колеги сапери-рятувальники та військовослужбовці, — затребувані спеціалісти з відновлення безпечного простору для життя українців.

Наша розмова зі старшим інспектором підрозділу вибухотехнічної служби ГУНП Житомирщини капітаном поліції Артемом Овчаровим. Він нещодавно повернувся з відрядження до Київської області, де упродовж місяця разом з колегами працював над розмінуванням територій і населених пунктів, що з лютого перебували під окупацією російських військ.

– Це був початок квітня і перші дні звільнення Київщини від загарбників. Ми добре розуміли, куди їдемо і що маємо там робити. На той час уже почули, що після себе лишили окупанти після відступу. Однак те, що побачили у містах Бучі, Ірпені, Гостомелі, у селах, було в рази жорсткіше. Для непідготовлених людей – просто шокуюче, — каже Артем Овчаров.

Завдання зведеного загону поліцейських вибухотехніків, куди входив і житомирський фахівець, — розчистка звільнених територій від вибухонебезпечних боєприпасів або інших предметів, які можуть становити загрозу для людей. Впродовж відрядження група спеціалістів, до якої входив Артем, працювала у містах столичного регіону, низці сіл і на сільськогосподарських угіддях.

– Боєприпасів росіяни залишили по собі дуже багато. Більш підступних вчинків годі було й вигадати. Насамперед це розтяжки. Неважливо – чи на дорогах, чи при вході в людські обійстя. Але це реальна небезпека для життя мирних місцевих, з тих, хто вцілів після звірячої окупації. Люди часто вказували на предмети у своїх обійстях або квартирах, які здавались їм підозрілими. Ми все ретельно перевіряли, вилучали або знешкоджували просто на місці.

За словами поліцейського, загрозливі знахідки були різноманітними – від ручних гранат до габаритних снарядів важкої артилерії. Найбільше такого «добра» у полях і лісах Київщини. Наприклад, з одного сільськогосподарського угіддя вибухотехніки вилучили понад 400 боєприпасів. Зібране у населених пунктах лічилось десятками, а часом теж доходило до кількох сотень.

– Для нас така робота – колосальний практичний досвід. А от для місцевого люду наявність вибухівки – реальна небезпека. На те, щоб повністю відновити безпечне середовище для життя на деокупованих територіях, як на мій погляд, знадобиться ще не один рік. Але ми заряджені на те, щоб в нашій країні наші люди жили без подібних загроз. Тому і я, і мої колеги, чекаємо наступної ротації до зведеного загону, щоб скоріше відновити безпечний простір, — підсумував капітан поліції Артем Овчаров.

Відділ комунікації поліції Житомирської області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux