Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
У Житомирі обговорювали дотримання прав людини у підрозділах поліції
Опубліковано 20 вересня 2024 року о 15:08

19 вересня у відділі №1 Житомирського районного управління відбувся круглий стіл «Впровадження європейських цінностей у діяльність поліції: відкритість, відповідальність та повага до прав людини». Участь у зустрічі взяли представники профільних департаментів Національної поліції України, керівництво ГУНП в області та територіальних підрозділів, психологи, правозахисники та представники громадськості.


Захід був проведений з ініціативи Департаменту головної інспекції та дотримання прав людини НПУ за підтримки ГУНП в Житомирській області.


Заступник начальника ГУНП в Житомирській області Юрій Іванюк та заступник начальника Управління дотримання прав людини ДГІДПЛ Національної поліції Петро Ткачук наголосили на важливості подібних зустрічей для обміну досвідом у питанні дотримання прав людини під час проведення процесуальних дій.


Представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини в Житомирській області Юрій Погодицький звернув увагу на необхідність тісної співпраці між поліцією та громадськістю для досягнення прозорості в службовій діяльності. Також він розповів про особливості реалізації Національного превентивного механізму в Україні, навів приклади випадків порушень прав людини, які виявляються під час перевірок, та надав рекомендації щодо їх усунення.


Про специфіку роботи з неповнолітніми у контексті вжиття заходів щодо дотримання прав і свобод говорили керівники Управління ювенальної превенції та Управління організації служби освітньої безпеки Національної поліції Василь Богдан і Надія Ситник.


Оскільки проведення круглого столу припало на першу річницю від старту проєкту «Custody Records» у відділі поліції №1 , керівник підрозділу Станіслав Морозов розповів про позитивні результати впровадження підсистеми та продемонстрував гостям спеціальні приміщення, обладнані у підрозділі. Про особливості функціонування цієї системи в ізоляторах тимчасового тримання розповіла керівниця відповідного сектору ГУНП в області Ольга Лабунська.


Учасники зустрічі та запрошені представники громадських організацій також дискутували з приводу проблемних питань у взаємодії системи безоплатної правової допомоги та поліції, гендерної рівності та протидії дискримінації в діяльності правоохоронців, специфіки доступу до публічної інформації та співпраці з капеланами.


Не оминули увагою під час круглого столу й тему реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», впровадженої за ініціативи першої леді України Олени Зеленської. Представниця роти поліції особливого призначення Тетяна Гайдук розповіла керівникам територіальних підрозділів про ефективні механізми реалізації програми психологічної підтримки за принципом «Рівний - рівному» у колективах правоохоронців та наголосила на ретельному відборі кандидатів на службу.


На завершення зустрічі всі учасники разом з представниками Управління головної інспекції проаналізували стан дисципліни та законності в підпорядкованих підрозділах і визначили пріоритетні напрямки щодо дотримання прав і свобод людини у повсякденній службовій діяльності.


- Зустріч стала важливою платформою для обміну думками з низки важливих та проблемних питань між правоохоронцями та громадськістю, - зазначила організаторка заходу, старша інспекторка Департаменту головної інспекції та дотримання прав людини НПУ Катерина Грабчук. – Маємо надію, що отримана інформація стане рушійною силою для впровадження реформ, які сприятимуть розвитку демократичних стандартів і захисту прав людини в Україні.


Житомирське районне управління поліції


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux