Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
У Нацполіції Житомирщини працює Центр з розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин
Опубліковано 31 травня 2024 року о 15:59

Зазначимо, що таку роботу поліція проводить ще з початку вторгнення російських військ на територію України у 2014 році. Цьогоріч, у середині травня, був створений Центр для більш ефективної роботи з родинами військовослужбовців, які безвісно зникли або потрапили в полон. 


До складу осередку увійшли досвідчені слідчі та криміналісти, оперативники кримінальної поліції, кіберполіцейські, спеціалісти у сфері інформаційних технологій, кримінального аналізу та інші. Фахівці працюють з кожним конкретним випадком, визначаючи необхідні заходи для встановлення місця знаходження зниклої людини. Подекуди, на жаль, йдеться про ідентифікацію загиблих.


За кожним фактом зникнення, викрадення або потрапляння у полон слідчими розпочинається кримінальне провадження (відомості вносять в Єдиний реєстр досудових розслідувань). Під час роботи з родинами безвісно зниклих у зоні бойових дій проводиться збір всієї можливої інформації про місце їх останнього перебування, відбір біологічних зразків у найближчих родичів та підтримання постійного зв’язку з ними.


За допомогою приладу, отриманого від міжнародних партнерів, криміналісти мають можливість упродовж короткого проміжку часу визначити ДНК-профіль особи та зробити порівняння.


Зазначимо, що такі Центри створені у кожній області, відтак відбувається постійна взаємодія з колегами, обмін необхідною інформацією, що дозволяє більш ефективно проводити розшукові заходи.


Для того, щоб подати звернення про безвісно зниклу людину, родичам або тому, хто володіє інформацією про обставини зникнення, необхідно одразу ж звернутися до поліції одним зі способів:


- направити таку інформацію поштою;

- зателефонувати на спецлінію 102 (цілодобово);

- звернутися до найближчого територіального підрозділу поліції.


Також можна зателефонувати до Центру з розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин в ГУНП Житомирщини за номером 096 030 02 02 (з 9.00 до 18.00 у будні).


Важливо вказати максимально відому інформацію про обставини зникнення та дані про зниклу (викрадену, полонену) особу: дату та місце зникнення; повні анкетні дані; прикмети, у тому числі особливі (татуювання, шрами тощо); які номерні речі (мобільний телефон, паспорт, інші документи чи речі тощо) були, чи могли бути під час зникнення. Також необхідно вказати дані інших осіб, яким також може бути відомо про обставини зникнення (викрадення, полону) людини.


Більше інформації про порядок дій у таких ситуаціях можна дізнатися за посиланням https://www.npu.gov.ua/gromadyanam/rozshuk-osib-znyklykh-bezvisty-za-osoblyvykh-umov


Крім того, поліцейські закликають рідних та близьких безвісно зниклих військових не поширювати у соцмережах повідомлення про їх розшук, адже вони можуть бути в полоні та приховувати інформацію про себе задля безпеки. Крім того, такою інформацією можуть скористатися шахраї, пообіцявши визволення за винагороду.


 Відділ комунікації поліції Житомирської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux