Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Продавали ліки від болю в суглобах та гіпертонії, які виготовляли в гаражі: поліцейські Житомирщини викрили шахраїв
Опубліковано 17 жовтня 2023 року о 11:00

Рекламу медикаментів від болю в суглобах і навіть гіпертонії розміщували в соціальних мережах Facebook та на створеному сайті. Так зване «виробництво» 23-річний «бізнесмен» зі спільниками налагодив у гаражному приміщенні в столиці країни, а в центрі Житомира відкрили кол-центр «лікарів» для «роботи з клієнтами». 

Правоохоронці встановили, що 10 працівників кол-центру, який розміщувався в Житомирі, телефонували людям, представлялися лікарями та пропонували дієві «ліки».

До такої діяльності головний фігурант залучив 7 спільників, які займалися «виготовленням», фасуванням та пересилкою «ліків».

На гачок шахраїв потрапила і 67-річна пенсіонерка, яка придбала у «медиків» фірмовий гель для суглобів вартістю близько 1800 грн. Після його тривалого використання обіцяного лікувального ефекту жінка так і не отримала, тож звернулася до поліції. Її заява стала для поліцейських відправною точкою в документуванні злочинної діяльності фігурантів.

У результаті проведених оперативних заходів і першочергових слідчих дій слідчі обласного управління поліції Житомирщини спільно зі співробітниками кіберпідрозділу СБУ та за підтримки роти поліції особливого призначення провели у організатора та у його спільників 27 обшуків: у кол-центрі, місцях виготовлення, пакування продукції та за місцем проживання фігурантів. А відтак вилучили близько 5 млн гривень у національній та іноземній валюті, документи та інструкції, що підтверджують їх протиправну діяльність, розфасовану продукцію, станки для виготовлення стікерів, надруковані наліпки до ліків, ємності для дозування. А також комп’ютерну техніку, мобільні телефони, банківські картки та «робочі» записи.

Нині поліцейські встановлюють інших постраждалих та суму спричинених збитків у межах кримінального провадження за ч. 4 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Утім уже зараз у поліцейських є підстави вважати, що кількість потерпілих сягає кількох десятків.


Вилучену «продукцію» відправили для проведення експертиз, аби встановити, що саме комерсанти продавали під виглядом лікарських засобів.

Організатору «бізнесу» вже оголошено про підозру, процесуальні рішення щодо його спільників будуть прийматися після проведення необхідних слідчих дій. За вчинення шахрайства передбачено до 12-ти років позбавлення волі з конфіскацією майна.


Процесуальне керівництво здійснює Житомирська обласна прокуратура.


Відділ комунікації поліції Житомирської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux