Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
На Житомирщині правоохоронці оголосили підозри організатору та пособникам у незаконному експорті лісоматеріалів на мільйони гривень
Опубліковано 11 січня 2022 року о 15:15

Детективи Слідчого управління ГУНП спільно зі співробітниками УСБУ та Житомирської обласної прокуратури викрили схему розкрадання та вивозу за кордон оптових партій дубових пиломатеріалів. 10 січня організатору та двом співучасникам групи оголошено про підозру у вчиненні низки кримінальних діянь. Їм може загрожувати до 15 років ув’язнення.

Під час досудового розслідування поліцейські встановили, що упродовж квітня-жовтня 2020 року приватний підприємець, 40-річний житель Бердичівського району, депутат однієї з місцевих рад, організував злочинну діяльність, до якої залучив ще двох земляків.

Він купував у місцевому лісогосподарстві зрубані понаднормово дуби, які потім розпилювались на визначених пилорамах. У подальшому один зі спільників займався питаннями перевезення нелегальних лісоматеріалів, а інший готував документи для митного оформлення вантажу. На підставі поданих фіктивних відомостей отримувались офіційні сертифікати про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів, що дозволяло транспортувати їх замовникам у країни Євросоюзу. Загалом відбулось щонайменше близько трьох десятків таких поставок вантажівками.

Розрахунки за отриману лісопродукцію проводились через валютні рахунки інших підприємців – близьких родичів депутата, а згодом легалізувались у готівку.

У рамках кримінального провадження детективи поліції встановили, що лише упродовж шести місяців за цією схемою з України було вивезено більше 550 м3 лісоматеріалів найвищого гатунку. А на незаконному експорті державного лісу ділки заробили майже 5 мільйонів гривень.

10 січня організатору групи та двом спільникам (35 та 45 років) повідомлено про підозру у вчиненні низки діянь, а саме: ч. 3 ст. 209 (Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом), ч. 4 ст. 246 (Незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу), ч.ч. 3,4 ст. 358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) Кримінального кодексу України.

Санкції статтей передбачають відповідальність у вигляді позбавлення волі на термін від 8 до 15 років з конфіскацією майна.

Наразі вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжних заходів.

Відділ комунікації поліції Житомирської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux