Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Поліція застерігає: за зберігання наркотичних речовин передбачено кримінальну або адміністративну відповідальність
Опубліковано 04 лютого 2022 року о 10:07

В Україні заборонено вільний обіг наркотичних речовин. Зокрема, засоби, які використовуються в галузі охорони здоров’я, перебувають під суворим обліком, а діяльність, пов’язана з ними, потребує спеціалізованого ліцензування та контролю. Відтак кримінальним та адміністративним законодавством передбачено відповідальність за незаконне зберігання, збут, придбання, виготовлення, пересилання тощо наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

Поліцейські найчастіше виявляють випадки незаконного зберігання наркотичних засобів та психотропних речовин без мети збуту. Як приклад: уночі 1 лютого патрульні поліцейські виявили у чоловіка, який перебував на вулиці м. Житомира, зіп-пакет з порошкоподібною масою. Попередньо, 27-річний місцевий житель зберігав при собі наркотичну речовину, яку збирався вживати особисто.

Відтак обставини події задокументувала слідчо-оперативна група Житомирського райуправління поліції. Виявлену речовину було направлено на дослідження до Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС.

Попередня правова кваліфікація події – ч. 1 ст. 309 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту) КК України. Якщо експерти підтвердять, що у пакунку міститься наркотичний засіб, чоловікові може загрожувати штраф від 1000 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до 2 років, або піврічний арешт, або обмеження волі на строк до 5 років.

Крім того, законодавством передбачено більш сувору відповідальність за такі ж дії, учинені за попередньою змовою групою осіб чи протягом року після засудження за цією статтею або якщо предметом таких дій були наркотичні засоби, психотропні речовини або їх аналоги у великих розмірах. У санкції ч. 2 ст. 309 ККУ йдеться про штраф від 2000 до 5000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк до 3 років.

Якщо ж протиправні дії вчинені із залученням неповнолітнього, а також якщо предметом таких дій були наркотичні засоби, психотропні речовини або їх аналоги в особливо великих розмірах (ч. 3 ст. 309 ККУ), на причетних очікує позбавлення волі на строк від 5 до 8 років.

Водночас у разі незаконного виробництва, придбання, зберігання, перевезення, пересилання наркотичних засобів або психотропних речовин без мети збуту в невеликих розмірах передбачено адміністративну відповідальність за ст. 44 КУпАП. У таких випадках судом може бути призначено покарання у вигляді штрафу від 25 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від 20 до 60 годин, або адміністративний арешт на строк до 15 діб.

Зазначимо, що невеликий розмір наркотичних засобів та психотропних речовин визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я, спільно з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів, протидії їх незаконному обігу.

Відділ комунікації поліції Житомирської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux