Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Поліція Житомирщини закликає полісян добровільно здати нелегальну зброю
Опубліковано 16 квітня 2022 року о 14:51

Правоохоронці нагадують полісянам про визначений порядок володіння зброєю і боєприпасами для цивільних осіб у період воєнного стану.  Також наголошують на відповідальності за незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами або вибуховими речовинами. Зауважте, що за внесеними до законодавства змінами, у разі добровільної видачі органам правопорядку незареєстрованих зразків передбачено автоматичне звільнення від кримінальної відповідальності за нелегальне їх зберігання.

Шановні громадяни! Зверніть увагу на головні моменти у питаннях поводження з вогнепальною зброєю:

1. Дозволена зброя і боєприпаси, які у період воєнного стану наявні у полісян, мають бути відповідним чином обліковані. Такі заходи потрібні для поповнення відповідних баз і дозволяють службам здійснювати нагляд за зберіганням зброї її власниками. Важливо! Обов’язковий облік володіння вогнепальною зброєю в особливий для нашої країни період необхідний для безпечного поводження цивільних людей зі зброєю і боєприпасами.

2. Рішенням Ради оборони Житомирської області від 13 квітня вогнепальна зброя та бойові припаси, що знаходяться в користуванні осіб, не залучених до виконання бойових завдань, підлягають негайному вилученню. Вогнепальна зброя та бойові припаси видаватимуться загонам самооборони територіальних громад області та окремим особам виключно у разі необхідності виконання оборонних заходів.

3. Порушення визначеного законом та правовими актами місцевих рад оборони порядку може розцінюватись як нелегальне володіння вогнепальною зброєю, боєприпасами чи їх забороненими видами, а значить передбачатиме кримінальну відповідальність за ст. 263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) КК України. Санкція статті – позбавлення волі на строк від 3 до 7 років.

4. Звертаємо увагу! Вступили в силу законодавчі норми, за якими скасовано кримінальну відповідальність за незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами чи вибуховими речовинами в разі їхньої добровільної здачі (ч. 3 ст.263 ККУ). Це означає, що особа, яка добровільно видала поліцейським небезпечні предмети, що зберігались нелегально, автоматично (без процесуальної тяганини і подальших судових ухвал) звільняється від кримінальної відповідальності та покарання.

Шановні полісяни! Будьте обізнаними, правосвідомими і відповідальними у питаннях озброєння.

Відділ комунікації поліції Житомирської області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux