Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Поліція застерігає: за крадіжку у воєнний час – до 8 років ув’язнення
Опубліковано 18 листопада 2022 року о 16:50

Майже щодня поліцейські підрозділи Житомирщини реєструють повідомлення громадян про викрадення майна. Такі правопорушення вчиняються найчастіше з приватних домоволодінь та у громадських місцях, з торговельних закладів та на ринках тощо. Дільничні офіцери поліції разом з колегами встановлюють причетних та водночас навчають громадян протидіяти таким інцидентам.

 

За інформацією Управління превентивної діяльності ГУНП в Житомирській області, з початку року дільничні офіцери викрили причетних до понад 270 діянь, що кваліфіковані як крадіжки. Водночас вони з’ясовували обставини та встановили правопорушників адміністративного законодавства за понад 420 фактами дрібних крадіжок.


Зазвичай дільничні офіцери працюють за повідомленнями громадян про викрадення з їх обійсть грошей, інструментів, посуду, харчових продуктів, виробів з металу, а подекуди й домашньої птиці та свійських тварин. Також часто опрацьовують заяви працівників торговельних закладів, які помічають нестачу товарів або ж спроби деяких покупців пройти без розрахунку повз касу.


Так, кілька днів тому з підсобного приміщення жителя смт Довбиша зникли інструменти, у тому числі електро- та комплектуючі. Сума завданих збитків склала близько 5 тисяч гривень. Дільничний офіцер поліції з’ясував, що до вчинення крадіжки причетний 59-річний місцевий житель. Чоловік раніше вже був засуджений за майнові злочини.


А з крамниці роздрібної торгівлі у м. Житомирі один з відвідувачів викрав солодощі та кишенькові ліхтарики. Дільничні поліцейські з’ясували, що до події причетний 41-річний житель обласного центру.


З автомобіля жительки м. Андрушівки зник смарт-годинник. Як з’ясував місцевий «шериф», гаджет викрав випадковий пасажир автомобіля, 23-річний житомирянин. У нього й вилучили викрадене.


Окрім викриття причетних до крадіжок, дільничні офіцери проводять превентивні заходи, аби запобігти таким правопорушенням. Зокрема, під час зборів жителів громад поліцейські розповідають про основні заходи безпеки, та закликають повідомляти про підозрілих осіб або чужинців, які з’являються в населених пунктах.


Варто зазначити, що в умовах воєнного стану за крадіжку чужого майна передбачено від 5 до 8 років ув’язнення (ч. 4 ст. 185 КК України). Якщо ж причетний викрав речі, вартість яких на момент вчинення правопорушення не перевищує 0,2 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, така крадіжка вважається дрібною (ст. 51 КУпАП). Відтак і покарання відповідне - штраф від 170 до 510 гривень або виправні роботи на строк до 1 місяця з відрахуванням 20% заробітку, або ж адміністративний арешт на строк від 5 до 10 діб.


Відділ комунікації поліції Житомирської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux