Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Поліцейські закликають користувачів мобільного зв’язку захистити свої фінансові номери
Опубліковано 05 вересня 2023 року о 14:12

Минулої доби шахраї отримали доступ до банківського рахунку жительки Бердичівського району. Жінка втратила понад 195 тисяч гривень.


Про обставини події потерпіла, 36-річна жителька Ружинської громади, розповіла поліцейським.


Попередньо, до неї зателефонував незнайомець, який назвався оператором мобільного зв’язку. Він повідомив, що саме зараз вони ідентифікують своїх абонентів. Для цього запропонував жінці назвати 4 цифри коду, що надійдуть їй в смс-повідомленні. За її словами, вона відмовилась. Однак упродовж дня на мобільний заявниці надійшло ще кілька телефонних дзвінків від невідомих абонентів. Згодом вона виявила, що її сім-картка заблокована, а з банківського рахунку зникли заощадження.


Слідчі Бердичівського райвідділу поліції розпочали кримінальне провадження за ч. 4 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України.


За однією з версій, яку нині перевіряють правоохоронці, шахраї отримали частину відомостей про банківський рахунок заявниці та номер телефону, що «прив’язаний» до нього. Надалі вони замовили у оператора мобільного зв’язку дублікат SIM-карти, заявивши про її втрату. Для ідентифікації абонента вказали номери телефонів, з яких були здійснені останні дзвінки. Після отримання контролю над карткою вони використали її для заміни пароля інтернет-банкінгу і, як результат, розпорядилися чужими коштами.


Тож поліцейські радять захистити свій фінансовий номер телефону (той, за допомогою якого ви здійснюєте вхід в електронний кабінет у банківському застосунку та на який вам приходять сповіщення). Для цього можна вчинити такі дії:


- під'єднати послугу додаткового пароля для здійснення операцій з SIM-карткою через оператора мобільного зв’язку. Це знижує ризики перевипуску вашої картки за стороннього втручання;


- розміщуючи оголошення про купівлю чи продаж товарів, збори коштів тощо в інтернет-мережі, вказуйте інший номер телефону для зв’язку, що не має стосунку до ваших рахунків;


- розгляньте можливість переходу на контрактне обслуговування або зареєструйте свій мобільний номер за паспортом, аби унеможливити операції з ним сторонніми особами.


Бердичівський районний відділ поліції


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux