Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Поліція Житомирщини вкотре застерігає громадян: шахраї видурюють гроші, повідомляючи про ДТП з вашими рідними
Опубліковано 13 листопада 2019 року о 15:31

Правоохоронці реєструють непоодинокі випадки ошуканств, коли зловмисники телефоном повідомляють громадянам про неприємності у їх рідних та вимагають гроші «на лікування та відшкодування наслідків ДТП». Днями жителька Новограда-Волинського віддала шахраєві майже 32 тисячі гривень, щоб допомогти синові, який нібито потрапив в автопригоду.

12 листопада до Новоград-Волинського відділу поліції звернулась 64-річна жителька райцентру із повідомленням про шахрайство. Жінка розповіла, що кілька годин тому до неї зателефонував незнайомець із повідомленням про потрапляння її сина у серйозну ДТП. Співрозмовник назвався слідчим та пояснив, що з вини сина пенсіонерки травмовано людину, відтак потрібно відшкодувати збитки, аби уникнути відповідальності за автопригоду.

Співрозмовник зголосився швидко приїхати додому до схвильованої жінки, аби та зібрала та передала кошти для її сина. У результаті пенсіонерка віддала незнайомцю 1300 доларів США.

Тільки за деякий час жінка оговталася та зв’язалася з рідними. З’ясувалося, що з сином все гаразд, а от її ошукали.

Нині у рамках кримінального провадження, розпочатого за ст. 190 (Шахрайство) КК України, триває встановлення особи, причетної до злодіяння.

Разом з тим, поліцейські зазначають, що повідомленням про проблеми у рідних, які можна вирішити за допомогою «добродіїв», ні в якому разі не можна вірити. Правоохоронці звертаються до жителів Житомирщини із застереженням:

- пам’ятайте, що спроба «вирішити питання» за допомогою хабара посадовим особам – кримінально каране діяння;

- у разі, якщо вам повідомляють про потрапляння рідної людини у ДТП, раптове захворювання, затримання поліцією тощо, уточніть усі відомості, у тому числі, де саме знаходиться ваш родич. Після цього зателефонуйте самі до відповідного закладу (лікарні, поліції), з’ясуйте всі обставини;

- спробуйте зв’язатись із людиною, про яку йдеться, або з кимось, хто може бути поруч – рідними, друзями, сусідами тощо;

- ніколи не передавайте гроші, призначені нібито для лікування, відшкодування збитків потерпілим чи іншої термінової потреби, незнайомим людям;

- жодним чином не погоджуйтесь на умови незнайомців, особливо якщо вони вимагають терміново сплатити кошти. Відразу повідомте на номер «102» - вас намагаються ошукати!

Розкажіть про заходи перестороги своїм батькам, рідним, сусідам та знайомим. Це допоможе вберегти їх від неприємностей та завадить ошуканцям продовжити свою злочинну діяльність.

Відділ комунікації поліції Житомирської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux