Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Поліція закликає жителів Житомирщини бути вкрай обережними під час торгівлі в Інтернет-мережі
Опубліковано 13 березня 2021 року о 09:24

За минулу добу до поліції звернулись двоє жителів області із заявами про шахрайства. Нині у рамках досудових розслідувань поліцейські встановлюють осіб, причетних до правопорушень. Разом з тим правоохоронці закликають полісян бути більш обачними,  укладаючи угоди купівлі та продажу у віртуальному просторі.

До Житомирського райуправління поліції звернулась 50-річна жителька Романівщини. Заявниця розповіла, що минулого дня віддала невідомому електронний музичний інструмент, не отримавши за це обмовлену раніше суму.

Поліцейські з’ясували, що жінка розмістила оголошення про продаж синтезатора на одному з торгівельних майданчиків в мережі Інтернет. Згодом знайшовся покупець, який запропонував переказати кошти її рахунок. Музичний інструмент жінка мала передати товаришу покупця у Житомирі, отримавши відповідне повідомлення про грошовий переказ. Все відбулося саме так, як сторони домовились. Однак повідомлення нібито від банку про надходження коштів виявилося несправжнім. Згодом жінка виявила, що її ошукали та грошей на рахунок ніхто не переказував.

А жителька м. Малина відгукнулась на пропозицію, розміщену в соціальній мережі, по  придбанню дров за вигідною ціною. Жінка переказала 5 тисяч гривень на рахунок, вказаний користувачем. Утім, не отримавши замовлення, звернулася до поліції.

Нині у рамках розпочатих кримінальних проваджень за ст. 190 (Шахрайство) КК України поліцейські встановлюють осіб, причетних до вказаних злодіянь. Разом з тим правоохоронці закликають громадян бути обачними у фінансових питаннях.

Здійснюючи онлайн-оплату, переконайтесь, що знаходитесь на захищеному сайті саме тієї фінансової установи, яка надає послуги. Не переходьте за невідомими посиланнями, наданими вам незнайомцями, для здійснення переказу коштів.

Уважно читайте повідомлення, що надходять на ваш мобільний, звертайте увагу, чи це дійсно номер банківського сервісу та які саме операції проводяться з вашими коштами. За найменших підозр – телефонуйте на гарячу лінію банку та заблокуйте картку.

Намагайтеся не сплачувати наперед за товар, придбаний за допомогою мережі Інтернет. Скористайтеся послугами післяплати, або так званої «захищеної оплати», які пропонують транспортні компанії, торгівельні інтернет-майданчики та фінансові установи.

Не надавайте особистої інформації про номери банківської картки, рахунку, телефону, «прив’язаного до картки», особливо, якщо спілкуєтесь із незнайомим абонентом або даєте оголошення в інтернет-мережі.

Укладаючи угоду про надання послуг чи придбання товарів, особливо якщо йдеться про значні суми, обов’язково складайте письмовий договір, уважно читайте всі умови, перевіряйте контактні дані, а за потреби – радьтеся з фахівцями.

Будьте уважними, не дайте себе ошукати і не дозволяйте пройдисвітам збагатитися вашим коштом!

Відділ комунікації поліції Житомирської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux