Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Поліцейські Житомирщини викрили кількох шахраїв та звертаються до громадян: стережіться ошуканства
Опубліковано 12 січня 2021 року о 12:44

Лише упродовж 11 січня до поліції Житомирщини надійшло п’ять повідомлень про ошуканство. Нині правоохоронці області з’ясовують усі обставини подій, а у двох випадках - вже встановили причетних осіб. Водночас поліцейські закликають жителів області: будьте уважними – стережіться шахраїв!

Уранці 11 січня до поліції звернувся 42-річний житель Бердичівського району з повідомленням про шахрайство. Зі слів чоловіка, напередодні вночі він перебував поблизу одного з магазинів в обласному центрі, коли до нього підійшов незнайомець та попросив зателефоонувати. Проте, лише узявши гаджет до рук, невідомий утік.

Місце події оглянули працівники слідчо-оперативної групи Житомирського відділу поліції. Завдяки вилученим записам з камер спостереження, оперативники встановили особу ймовірного порушника – 25-річного жителя обласного центру. У скоєному він зізнався, чужий гаджет правоохоронці в нього вилучили.

Ще одну махінацію з мобільним телефоном провела, вочевидь, племінниця 43-річної житомирянки. Після візиту до тітки та користування її гаджетом, з мобільного банкінгу останньої на невідому картку було перераховано 8 тисяч гривень. Особу 22-річної дівчини правоохоронці з’ясували, нині ж встановлюють місце її знаходження.

По кілька тисяч гривень того ж дня зі своїх банківських рахунків втратили й 43-річна звягельчанка та 38-річна житомирянка. А от 46-річна жителька обласного центру перерахувала 50 (!) тисяч національної валюти невідомим, які представилися керуючими благодійного фонду, що збирає гроші на лікування її доньки. Зі слів незнайомців, остання, ніби-то, потрапила у лікарню після важкої дорожньо-транспортної пригоди.

Правова кваліфікація в усіх випадках – ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Законодавством подібні протиправні дії караються від штрафних санкцій до 3 років обмеження волі.

Водночас поліцейські вкотре закликають громадян дбати про збереження власного майна та не довіряти незнайомцям. У ситуаціях, схожих на вищевказані, варто дотримуватися низки простих правил:

- не передавайте нікому до рук свої телефони, планшетні комп’ютери та іншу техніку, якщо з таким проханням до вас звертаються незнайомці під різними сумнівними приводами;

- батькам необхідно щоразу нагадувати про обережність власним дітям - розкажіть їм, що не можна вихвалятися модними ґаджетами, особливо серед незнайомців, у громадському транспорті, на вулиці, на ігрових майданчиках тощо;

- у разі, якщо вам повідомляють про потрапляння рідної людини у ДТП, раптове захворювання чи травмування, затримання поліцією, екстремальну ситуацію тощо, уточніть усі відомості, у тому числі де саме знаходиться ваш родич; після цього зателефонуйте самі до відповідного закладу (лікарні, поліції) та з’ясуйте всі обставини;

- спробуйте зв’язатись із людиною, про яку йдеться, або з кимось, хто може бути поруч – рідними, друзями, сусідами тощо; розкажіть, що сталося, порадьтеся з ними;

- ніколи не передавайте гроші, призначені нібито для лікування, відшкодування збитків потерпілим, передоплати за товар чи послугу або іншої потреби, незнайомим людям.

Розкажіть про заходи перестороги своїм батькам, рідним, сусідам та знайомим поважного віку. Це допоможе вберегти їх від неприємностей та завадить ошуканцям продовжити свою злочинну діяльність.

Відділ комунікації поліції Житомирської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux