Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Поліцейські закликають: не дозвольте шахраям відсвяткувати Новий Рік за ваш рахунок!
Опубліковано 16 грудня 2021 року о 11:59

В останню декаду грудня, коли українці заклопотані приготуваннями до новорічних свят, традиційно активізуються й «шукачі легкої наживи».  Правоохоронці вкотре застерігають громадян від надмірної довірливості у спілкуванні з незнайомцями, які телефонують або надсилають смс-повідомлення, вимагаючи в абонента зворотного зв’язку, приходять у домівки або перестрічають просто на вулицях. Будьте обачними і не дозвольте себе ошукати!

Минулої доби ще троє жителів Житомирщини постраждали через власну довірливість. 

Уранці 15 грудня до Житомирського райуправління поліції звернувся житель обласного центру із повідомленням про шахрайство. За словами 45-річного чоловіка, після спілкування з нібито банківським працівником про проблеми з його карткою, з рахунку зникли понад 6,5 тисяч гривень. Будучи впевненим у тому, що спілкується з представником служби безпеки фінансово установи, заявник назвав незнайомцю конфіденційну інформацію щодо своєї банківської картки. А згодом отримав смс-сповіщення про зняття коштів.

Двоє літніх жителів м. Коростишева рятували з уявної халепи своїх рідних. В обох випадках історії заявників виявились подібними. І 93-річна бабуся, і 80-річний дідусь поспілкувались по телефону з нібито лікарем, який сповістив їх про автопригоди з онуками. Мовляв, травмованим терміново необхідні були гроші на лікування. Збентежені пенсіонери передали грошові заощадження незнайомцям, які самі прийшли до їх осель. Так, літня жінка віддала в руки шахраям 20 тисяч гривень, а чоловік – більше 40 тисяч гривень. 

За вказаними випадками поліцейські відкрили кримінальні провадження за ч. 1 ст. 190 (Шахрайство) КК України. Наразі тривають заходи щодо встановлення причетних до цих правопорушень осіб. 

Водночас поліцейські вкотре нагадують громадянам про уважність та обачність у спілкуванні з незнайомцями. Якщо вам телефонують і сповіщають про неприємність з рідною людиною, одразу набирайте 102. 

Жодним чином не погоджуйтесь на чужі умови, особливо якщо телефонні абоненти вимагають терміново сплатити гроші за нібито звільнення рідної людини від відповідальності або на лікування постраждалих у ДТП осіб. Перевіряйте нав’язувані вам відомості, самі зателефонуйте рідним або комусь з їх оточення й уточнюйте інформацію.

Запам’ятайте самі і роз’ясніть літнім батькам чи іншим родичам, що жодні фінансові операції (як то обмін грошових купюр, купівля-продаж валюти тощо) на дому не проводиться. Подбайте, аби у ваших батьків, які проживають окремо, завжди був зв’язок із тими, хто швидко допоможе розібратись у підозрілих чи неоднозначних ситуаціях. 

Що ж стосується банківських карток, то принагідно згадайте, що реальним банківським працівникам не потрібна ваша персональна інформація. Усі необхідні дані для забезпечення безпеки ваших рахунків і карток вони вже мають. Додаткові відомості важливо зберігати у таємниці і не розголошувати їх стороннім, ким би вони себе не називали, особливо по телефону. 

Відділ комунікації поліції Житомирської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux