Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
На Житомирщині слідчі завершили розслідування злочинної схеми групи фішинг-шахраїв
Опубліковано 30 грудня 2022 року о 09:00

Троє жителів Житомирщини постануть перед судом за організацію та здійснення ошуканств у віртуальному просторі. Через фіктивні сайти фігуранти зламували сторінки користувачів соцмереж і розсилали їх підписникам прохання позичити гроші. Обвинувальний акт стосовно членів злочинної групи скеровано до суду.

 

Наприкінці минулого року протиправну діяльність ОЗГ задокументували слідчі Слідчого управління ГУНП в Житомирській області за оперативного супроводу співробітників кіберполіції у регіоні та УСБУ в області під процесуальним керівництвом обласної прокуратури.


Під час досудового розслідування правоохоронці встановили, що 24-річний житель м. Малина розробив схему заробітку на фішингу, а для її втілення у життя заручився підтримкою компетентних знайомих, 25-річного малинця та 26-річної жительки Малинської громади.

 

Фігуранти пропонували користувачам роботу в інтернеті, а тим, хто зацікавився пропозицією, – надсилали фішингове посилання нібито для авторизації. За посиланням громадяни вказували дані для входу в облікові записи, які автоматично ставали доступними зацікавленим особам.


Отримавши доступ до сторінок, учасники групи змінювали паролі. Далі від імені користувачів зламаних сторінок розсилали прохання про позику. Аби не викликати підозри, просили невеликі суми, у межах 200 гривень.


Слідчі достеменно встановили близько десятка ошуканих жителів різних регіонів України і зібрали необхідні свідчення та докази вчинених відносно них кіберзлочинів. Відтак в оселях фігурантів були проведені обшуки. Звідти вилучені мобільні телефони та sim-картки, які використовувалися у протиправній діяльності.


30 листопада за погодженням з обласною прокуратурою слідчі оголосили фігурантам про підозру. А вже 28 грудня, після проведення всіх необхідних процесуальних дій, винесено обвинувальний акт усім трьом членам ОЗГ:


- організатору - у несанкціонованому втручанні в роботу автоматизованих систем, що призвело до витоку, втрати, блокування інформації, вчинених повторно, організованою групою (ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 361 КК України); у заволодінні чужим майном, шляхом обману, незаконних операціях з використанням електронно-обчислювальної техніки, організованою групою (ч. 4 ст. 190 КК України);


- обом поплічникам – у несанкціонованому втручанні в роботу автоматизованих систем, що призвело до витоку, втрати, блокування інформації, вчинені повторно, організованою группою (ч. 2 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 361 КК України) та у заволодінні чужим майном, шляхом обману (шахрайство), незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки (ч. 4 ст. 190 КК України).


Обвинувачуваним за вказані діяння може загрожувати до 12 років позбавлення волі.


Відділ комунікації поліції Житомирської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux