Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
На Житомирщині поліція викрила діяльність ботоферми, що сприяла поширенню кремлівських наративів
Опубліковано 12 червня 2024 року о 16:00

Жителька м. Коростень за допомогою спеціального обладнання втручалася в роботу українських мобільних операторів. Використовуючи SIM-картки, вона здійснювала їх реєстрацію на онлайн-сервісах та за винагороду надавала російським користувачам.


Досудовим розслідуванням встановлено, що свою діяльність 42-річна жінка розпочала наприкінці весни 2023 року за місцем проживання у м. Коростені.


Фігурантка придбала спеціальне обладнання з платами розширення, що дозволяло проводити «гарячу» зміну ІМЕІ для SIM-карток мобільних операторів зв’язку. За допомогою власних комп’ютерів та використовуючи відповідне програмне забезпечення, вона здійснила несанкціоноване втручання в роботу українських телекомунікаційних мереж, забезпечивши функціонування так званої ботоферми.


Надалі жінка на замовлення та за винагороду, яку отримувала на електронний гаманець, надавала ботоферму у користування російським онлайн-сервісам. Останні здають в оренду віртуальні мобільні номери для реєстрації облікових записів на різноманітних Інтернет-платформах, соціальних мережах та месенджерах.


Крім того, аби отримати додатковий прибуток, вона забезпечувала налаштування та роботу обладнання для подальшої реєстрації анонімних акаунтів у месенджері «Telegram» та передачу в оренду номерів мобільних телефонів українських операторів зв'язку різним користувачам, у тому числі й громадянам рф. Відтак вони отримали можливість анонімно реєструвати акаунти у соцмережах, месенджерах, на поштових серверах та інших онлайн-ресурсах та поширювати ворожу пропаганду.


Загалом упродовж трьох місяців фігурантка використала 630 номерів трьох мобільних операторів України. Для приховування такої діяльності та запобігання блокуванню її операторами зв’язку, жінка періодично проводила заміну SIM-карт в обладнанні.


У червні 2023 року її незаконну діяльність припинили поліцейські спільно зі співробітниками СБУ та кіберполіції в регіоні. Під час обшуку з її оселі вилучили комп’ютерну техніку з програмним забезпеченням, SIM-банки/GSM шлюзи, SIM-картки різних мобільних операторів, мобільний телефон з «прив’язаним» криптогаманцем.


Нині слідчі Коростенського райуправління поліції повідомили 42-річній містянці про підозру у несанкціонованому втручанні в роботу електронних комунікаційних мереж, що призвело до порушення встановленого порядку маршрутизації інформації, вчиненими під час дії воєнного стану (ч. 5 ст. 361 КК України). Досудове розслідування триває під процесуальним керівництвом Коростенської окружної прокуратури.


Жінці може загрожувати позбавлення волі на строк від 10 до 15 років.


 Відділ комунікації поліції Житомирської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux