Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
На Житомирщині поліцейські завершили розслідування вимагання злочинною групою права на оренду землі
Опубліковано 30 вересня 2022 року о 12:00

Детективи слідчого управління ГУНП області завершили досудове розслідування щодо групи осіб, які погрозами змушували законного орендатора відмовитися від земельної ділянки площею понад 42 га. Обвинувальний акт щодо двох жителів Київщини скеровано до суду, а їх спільника розшукують правоохоронці.

 

Викриття злочинної діяльності відбулося у співпраці поліцейських зі співробітниками УСБУ області та під процесуальним керівництвом обласної прокуратури.


Досудовим розслідуванням встановлено, що 66-річний керівник товариства з обмеженою відповідальністю з Київщини вирішив заволодіти правом на оренду понад 42 га землі. Тож він звернувся до свого знайомого, який став телефонувати 49-річному бердичівлянину, головному агроному сільськогосподарського товариства, з вимогою передати право оренди землі на користь свого «боса». Надалі спільники залучили до вимагання 56-річного жителя Київщини. Чоловік був неодноразово засуджений, у тому числі за умисне вбивство та лише нещодавно звільнився з місць позбавлення волі, у певних колах користується «авторитетом».


Спільники неодноразово телефонували потерпілому та призначали зустрічі. Щоразу розмова стосувалась однієї теми – відмови від оренди - та супроводжувалась конкретними погрозами на адресу аграрія та його родини.


Наприкінці квітня вони вкотре примусили потерпілого зустрітися з «претендентом» на земельну ділянку поблизу однієї з автозаправних станцій у м. Бердичеві. Вимагачі висловили чоловікові погрози про застосування насильства та пов’язані з цим негативні наслідки.


Саме тоді поліцейські спільно з співробітниками УСБУ затримали 66-річного організатора групи та 56-річного «кримінального авторитета». Першому з них судом був обраний запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, а його спільнику – тримання під вартою.


29 вересня досудове розслідування було завершено, а обвинувальні акти вручені обом чоловікам. Їх дії були кваліфіковані за ч. 4 ст. 189 (Вимагання) КК України, а активна участь «кримінальника» ще й за ч. 1 ст. 255-1 (Встановлення або поширення злочинного впливу) КК України.


Законодавством вимагання, учинене в умовах воєнного стану, карається позбавленням волі на строк від 7 до 12 років з конфіскацією майна.


Також нині триває розшук третього учасника злочинної групи.


Відділ комунікації поліції Житомирської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux