Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
На Житомирщині поліція викрила шахраїв, ласих до чужих телефонів
Опубліковано 24 квітня 2018 року о 13:44

Житомирянина та коростенця підозрюють у шахрайствах, що вони вчинили, звертаючись до людей з проханням «терміново зателефонувати». Ще один житель м. Коростеня взяв чужий телефон «відремонтувати». У результаті троє жителів області втратили мобільні телефони та звернулись до поліції. Нині тривають досудові розслідування.

До Житомирського відділу поліції звернулась 63-річна пенсіонерка із повідомленням про ошуканство, що трапилось з її онуком наприкінці лютого. Жінка розповіла, що увечері на вулиці до 16-річного хлопця звернувся молодик з проханням терміново зателефонувати. Довірливий юнак віддав незнайомцеві до рук свій гаджет вартістю 3 тисячі гривень. Чоловік відійшов в сторону а потім пішов геть, не повернувши телефон.

У ході проведених заходів поліцейські встановили, що до правопорушення причетний 18-річний житомирянин. Парубка розшукали, у скоєному він зізнався. Нині триває встановлення місця знаходження телефону.

У схожу халепу 5 квітня потрапив і 29-річний житель м. Коростеня. До нього на вулиці звернувся наглядно знайомий чоловік з проханням зателефонувати. Не підозрюючи лихого, він віддав прохачеві свій телефон і дозволив відійти подалі для нібито конфіденційної розмови. Після цього той щез разом з гаджетом. Правоохоронці встановили особу причетного до злодіяння – 23-річного коростенця. Телефон вилучили.

Також від дій ошуканця постраждала ще одна жителька м. Коростеня. За словами 48-річної жінки, ще 8 березня вона віддала знайомому для ремонту свій мобільний телефон. Але ні в обумовлений термін, ні пізніше, він не повернув її гаджет. Поліцейські перевірили відомості, вказані заявницею. Чоловік, на якого вона вказала, 37-річний місцевий житель, зізнався у скоєному. Телефон правоохоронці вилучили.

Нині за всіма фактами тривають досудові розслідування за ст.190 (Шахрайство). Законодавством заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою карається штрафом до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до 240 годин, або виправними роботами на строк до 2 років, або обмеженням волі на строк до 3 років.

Разом з тим поліцейські зауважують, що вберегтися від подібного роду злодіянь цілком реально, для цього варто запам’ятати самим та розказати дітям, близьким та знайомим деякі правила:


- не передавайте нікому до рук свої телефони, планшетні комп’ютери та іншу техніку, якщо з таким проханням до вас звертаються на вулиці незнайомці під різними сумнівними приводами;

- у випадку, коли до вас звертаються з проханням терміново зателефонувати під приводом викликати «швидку допомогу», повідомити про злочин, інших екстремальних обставин – зробіть це самі, уточнивши адресу та дані того, хто потребує допомоги. Шахраї зазвичай одразу відмовляються від своїх намірів;

- батькам необхідно щоразу нагадувати про обережність власним дітям. Розкажіть їм, що не можна вихвалятися модними ґаджетами, особливо серед незнайомців, у громадському транспорті, на вулиці, у центрах розваг. Варто ігнорувати прохання однолітків та дорослих «подивитися», як працюють функції телефону, пограти в гру тощо.

- віддаючи гаджети у ремонт, для гарантійного обслуговування тощо, вимагайте відповідне документальне підтвердження прийнятих у вас речей, чітко обговорюйте терміни виконання робіт, користуйтеся перевіреними сервісними службами.

Відділ комунікації поліції Житомирської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux