Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
«На території війни службовий пес для кінолога – надійний напарник і страховка від біди»
Опубліковано 13 жовтня 2018 року о 10:11

У надійності чотирилапих помічників у кризових та небезпечних ситуаціях переконався майор поліції Вадим Савчук за всі 22 роки своєї служби в органах внутрішніх справ Житомирщини, а особливо – за 4 місяці у зоні проведення антитерористичної операції на сході країни. За сумлінну службу поліцейський кінолог нагороджений відзнакою Президента України.

42-річний Вадим Іванович Савчук працює старшим інспектором-кінологом у  Кінологічному центрі Головного управління Нацполіції Житомирщини. Родом із с. Головенки Житомирського району. Він зізнається, що у 1996-му році зовсім випадково потрапив у цей підрозділ і затримався аж донині. 

– Замолоду я й думки не мав, що буду кінологом. Так, ішов у лави колишньої міліції та бачив себе у службі відомчої охорони. Однак склалося інакше: я потрапив по розподіленню у підрозділ патрульно-постової служби у Житомирі. Водночас для патрулювання вулиць обласного центру мені довірили службового собаку Лорда. Це була німецька вівчарка, вже достатньо досвідчена. Довелося вчитися ладити з незвичним напарником. Відтоді я зацікавився кінологією. Можна навіть сказати, що перші навички здобув завдяки роботі із Лордом, багато підказували й старші колеги. Закріпляв здобуте на відповідних курсах, - згадує Вадим Савчук.

З часом службова необхідність занять із собаками переросла у захоплення. Тож коли у 2002-му поліцейський кінолог узяв для себе щеня довгошерстої вівчарки, він став тренувати його за всіма правилами. Уже за півроку Роккі порадував першими успіхами, причому уже як службовий пес Кінологічного центру. 

– Якось до нас звернувся мешканець ближнього мікрорайону з проханням допомогти знайти щойно викрадений у нього зварювальний апарат. Я випробував свого Роккі – і той легко узяв слід і привів просто до кущів, в яких зловмисник, утікаючи, кинув викрадений прилад. Це була перемога. У першу чергу, для мене як кінолога. Ну, а Роккі у нагороду отримав цілу палку ковбаси, - посміхається Вадим Іванович.

За 6 років роботи німецької вівчарки такі перемоги траплялися ще не один раз, причому не лише на службі, а й у виставках і змаганнях кінологів з чотирилапими вихованцями.

Нині Вадим Іванович працює у парі з бельгійською вівчаркою Індією, яка також славна неабиякими навичками у пошуку небезпечних предметів. 

– Індію я виховую не змалечку, вона потрапила до мене уже дворічною і тренованою у напрямку пошуку вибухівки. Тож я почав удосконалювати її роботу. Зараз без неї – нікуди. Без перебільшення, вона краща. Перевірка викликів про виявлення підозрілих предметів, про «замінування» об’єктів, слідчі дії, пов’язані з пошуком вибухонебезпечних предметів і речовин, - це наша з Індією робота, - коментує Вадим Савчук.

З 2015 року Вадим Іванович разом з енергійною малінуа Індією загалом чотири місяці у різних ротаціях несли службу у зоні проведення антитерористичної операції. Роботи вистачало для обох. Житомирського кінолога та його чотирилапу помічницю залучали до перевірки транспортних засобів на блокпостах, профілактичних відпрацювань і проведення обшуків тощо.  

– Служба на сході країни стала як лакмусовий папірець на профмайстерність і службового собаки, і мене як кінолога. На блокпосту я чітко розумів, що від результату огляду тієї чи іншої автівки напряму залежить безпека нас, бійців, і місцевого населення. Індія не підвела жодного разу. Вона безпомилково вказувала на схованки у багажних відділеннях чи інших відсіках транспортних засобів, куди подорожні ховали заборонені предмети.

Так сталось на блокпосту у м. Покровському на Донеччині. Чергування житомирського кінолога уже закінчувалось, тож виснажений поліцейський і його службова малінуа уже готувалися до здачі зміни. Втім, на останню автівку, що зупинилась на блокпосту для звичного вже огляду, раптом насторожено зреагувала Індія. Біля багажнику собака стала у стійку, зрозумілу лише для свого господаря, і Вадим Савчук упевнено вказав колегам на наявність небезпечного предмету усередині. За мить під час огляду транспортного засобу фахівці виявили тротилову шашку, яку, як згодом зізнався водій, він знайшов і віз додому у вигляді сувеніру.

– Дуже важливо навчити собаку, яка працює на пошук вибухівки, не подавати голос у разі виявлення небезпеки. Адже від звуку може відбутись детонація окремих видів вибухонебезпечних боєприпасів. На території війни службовий пес – не лише надійний напарник, а й страховка від біди,  - зауважує Вадим Іванович.

У листопаді 2016-го під час чергового відрядження кінолог з його чотирилапою помічницею знову залучались до чергування на блокпосту м. Покровська. Під час огляду ще одного подорожнього Індія «винюхала» у нього набої до автомата Калашникова.

Ще одну гранату РГД-5 собака допоміг знайти за місцем проживання подруги цього чоловіка. Не зважаючи на те, що вибухівка з відокремленим зарядом була запакована у поліетиленовий пакет і закопана на городі за будинком, Індія безпомилково вказала місце знаходження небезпечного предмета.

2017 року за сумлінну службу у зоні проведення антитерористичної операції старший інспектор-кінолог КЦ ГУНП Житомирщини Вадим Савчук нагороджений відзнакою Президента України.

У переддень нинішнього свята українських захисників майор поліції якраз вийшов з чергової відпустки, чому явно зраділа його чотирилапа вихованка Індія. Обидва вони вже готові знову стати на захист полісян від різного роду небезпек.

Відділ комунікації поліції Житомирської області
 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux