Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Хотів стати власником авто з Європи, але потрапив у пастку шахраїв
Опубліковано 26 жовтня 2023 року о 09:30

24 жовтня до поліції звернувся 31-річний житомирянин із заявою про шахрайство. Він розповів, що в травні 2023 року переказав понад 170 тисяч гривень посереднику, який пообіцяв придбати за кордоном транспортний засіб. Однак п’ятимісячне очікування закінчилося блокуванням покупця у месенджерах. 

Поліцейські встановили, що житомирянин знайшов ресурс в Інтернет-мережі, де пропонували клієнтам підібрати машину з Польщі. В онлайн-переписці посередник переконав його сплатити 400 доларів США як передоплату. Майбутній автовласник погодився та здійснив переказ.


Пізніше «представник фірми з підбору авто» повідомив, що знайшов машину, однак продавець хотів одразу ж отримати повну її вартість. Тож чоловік виконав і цю умову та перерахував на банківську картку, яку вказав новий знайомий, 172 872 грн. Потому зв’язок з авто дилером обірвався.


Слідчі Житомирського райуправління встановлюють причетного до ошуканства (ст. 190 КК України). Законодавством за вчинення такого правопорушення передбачено покарання від штрафу до позбавлення волі до 5 років.


Водночас поліцейські закликають громадян бути уважними та критично ставитися до інформації, яку ви можете побачити в інтернеті. А задля того, щоб уберегтися від шахрайства, дотримуйтесь наступних рекомендацій:


- перед тим, як зробити покупку в інтернет-магазині, замовити послугу, укласти фінансову угоду тощо, перевірте відомості про продавця або постачальника послуг та вивчіть відгуки інших користувачів;


- вимагайте надання офіційних документів представника послуг, підтвердження його повноважень та на сам товар, який вам пропонують;


- уникайте «занадто привабливих» пропозицій. Якщо товар або послуга, яку вам пропонують, за пропозицією продавця коштує значно нижче ринкової вартості, це може бути шахрайство;


- у разі вартісних купівель особисто спілкуйтеся з продавцем офлайн, огляньте товар та перевірте справжність документів. За потреби – скористайтеся послугами експертів.


Пам'ятайте, зазвичай шахраї змушують діяти імпульсивно. Тому залишайтеся спокійними й розсудливими.


Відділ комунікації поліції Житомирської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux