Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Поліція Житомирщини закликає не вірити «добродіям», які вимагають гроші за порятунок рідних від неприємностей
Опубліковано 02 квітня 2022 року о 17:10

Навіть смертельна загроза через воєнні дії не змусила шахраїв відмовитись від перевірених схем ошуканств.  У багатьох випадках самі лиходії перебувають у безпеці, а щодо жертв, то використовують їх уразливий стан. Зловмисники пропонують «допомогти та залагодити критичну ситуацію з рідними» за допомогою грошей.

До Житомирського райуправління поліції звернулась 52-річна жителька обласного центру із заявою про шахрайство, через яке вона втратила 5 тисяч гривень. Жінка розповіла, що вдень 31 березня на її мобільний номер зателефонував незнайомець, який повідомив про нібито затримання її сина в іншому населеному пункті області. За словами співрозмовника, хлопець завдав комусь тілесні ушкодження, тож йому загрожує тривале ув’язнення.  Водночас співрозмовник запропонував жінці залагодити питання за грошову винагороду. Відтак вона не вагаючись переказала на чужий банківський рахунок кошти. І лише згодом дізналася, що повірила шахраєві.

Нині у рамках досудового розслідування, розпочатого за ст. 190 (Шахрайство) КК України, поліцейські встановлюють обставини та особу, причетну до правопорушення.  

Водночас правоохоронці закликають жителів області не довіряти повідомленням незнайомців про потрапляння рідних у біду або іншу подію, що потребує невідкладних грошових операцій.

Запам’ятайте прості правила:

- у разі, якщо вам повідомляють про потрапляння рідної людини у ДТП, раптове захворювання, затримання поліцією тощо, уточніть усі відомості, у тому числі де саме знаходиться ваш родич. Після цього зателефонуйте самі до відповідного закладу (лікарні, поліції), з’ясуйте всі обставини;

- спробуйте зв’язатись із людиною, про яку йдеться, або з кимось, хто може бути поруч – рідними, друзями, сусідами тощо;

- ніколи не передавайте гроші, призначені нібито для лікування, відшкодування збитків потерпілим чи іншої термінової потреби, незнайомим людям.

Розкажіть про заходи перестороги своїм батькам, рідним, сусідам та знайомим. Це допоможе вберегти їх від неприємностей та завадить ошуканцям продовжити свою злочинну діяльність.

Відділ комунікації поліції Житомирської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux