Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Поліцейські Житомира застерігають: будьте обережними, купуючи товари через Інтернет
Опубліковано 01 березня 2021 року о 14:35

Минулого тижня жертвами ошуканців стали 4 мешканців Житомира. Двоє з них намагалися продати свої речі на популярному вебсайті, проте через надмірну довірливість потрапили у тенета шахрайської схеми та позбулися власних заощаджень.

Так, днями до Житомирського районного управління поліції звернулася 22-річна житомирянка. Дівчина розповіла, що мала намір продати мобільний телефон через оголошення на одному з інтернет-сайтів. Того ж дня їй у месенджер написала незнайомка, яка зацікавилася пропозицією і погодилася придбати гаджет шляхом послуги доставки сайту. Проте за деякий час в особистих повідомленнях продавчиня побачила ще одне повідомлення з того ж акаунта, де потенційна покупець жалілась на збій у системі оформлення. Водночас вона надіслала лінк, за яким продавцю нібито потрібно було підтвердити операцію продажу. Заявниця виконала всі умови, вказані у посиланні, серед іншого вказала конфіденційні дані своєї банківської картки. За деякий же час виявила, що з її рахунку зникли гроші – близько 5 тисяч гривень.

Аналогічним способом позбулася своїх заощаджень і 42-річна місцева жителька. У цьому випадку ошуканці присвоїли майже 2 тисячі гривень.

Наразі за цими фактами поліцейські розпочали кримінальні провадження за ст.190 (Шахрайство) КК України, у рамках якого встановлюють особи пройдисвітів.

Водночас поліцейські вкотре закликають громадян не бути легковажними і не довіряти незнайомцям. У ситуаціях, схожих на вищевказані, варто дотримуватися низки простих правил:

-    не контактуйте з неперевіреними  продавцями на торговельних інтернет-майданчиках та вебсторінках, для збереження своїх заощаджень користуйтеся послугою доставки з післяплатою;

-    у разі покупки чи продажу речей на торговельних сайтах, ведіть спілкування з потенційними клієнтами лише у спеціальних чатах;

-    не переходьте за посиланнями в особистих повідомленнях, які вам відправляють нібито для покупки товарів чи повернення коштів;

-    у жодному разі не надавайте свою особисту інформацію (таку як номер банківської картки та паролі) стороннім особам.

Розкажіть про заходи перестороги своїм батькам, рідним, сусідам та знайомим. Це допоможе вберегти їх від неприємностей.

Житомирське районне управління поліції


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux