Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
З початку року до поліції Новограда-Волинського надійшло понад 160 хибних викликів
Опубліковано 22 квітня 2021 року о 08:55

Близько 10 таких повідомлень надійшло від 68-річної місцевої жительки. Відтак щодо жінки складені відповідні матеріали про адміністративні правопорушення. Поліцейські  нагадують про відповідальність за завідомо неправдивий виклик спеціальних служб та закликають громадян бути відповідальними та навчати дітей адекватно оцінювати обставини, що складаються.  

Зазвичай хибні виклики поліції, а також інших спеціальних служб роблять особи у стані сп’яніння, інколи недоречно жартують діти. Зокрема, тільки на Звягельщині з початку року поліцейські зареєстрували понад 160 хибних викликів.

Так, до правоохоронців Новоград-Волинського РВП неодноразово зверталася 68-річна місцева жителька. Зазвичай жінка, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, телефонує до поліції та розповідає про уявне правопорушення: виникнення різних інцидентів з її співмешканцем, у тому числі й щодо бійок та інших видів насильства. Востаннє жінка звернулась до поліції із повідомленням про відмову її чоловіка їсти.

Щоразу, опрацьовуючи виклики заявниці, поліцейські з’ясовують, що жінка сама провокує конфлікти, згодом повідомляючи, що насправді жодних непорозумінь немає і у неї все гаразд. Інших свідчень протиправних дій з боку будь-кого стосовно заявниці виявити не вдається.

Тож поліцейські неодноразово притягували жінку до адміністративної відповідальності за ст. 183 (Завідомо неправдивий виклик спеціальних служб) Кодексу України про адміністративні правопорушення. 

Слід зазначити, що завідомо неправдивий виклик пожежно-рятувального підрозділу (частини), поліції, бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги або інших аварійно-рятувальних формувань тягне за собою накладення штрафу від 50 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 3400 гривень).

Водночас законодавством передбачено кримінальну відповідальність у разі неправдивого повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками. Статтею 259 (Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності) КК України за такі дії передбачено покарання у вигляді ув’язнення на строк до 6 років. 

Тож пам’ятайте, що, повідомляючи неправду про правопорушення чи інші екстрені обставини, ви відволікаєте працівників спеціальних служб від інших важливих викликів. У результаті той, хто дійсно потребуватиме допомоги, може вчасно її не отримати. Будьте відповідальними!

Відділ комунікації поліції Житомирської області
Новоград-Волинський районний відділ поліції

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux