Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
У Житомирі поліція розшукує шахраїв, які ошукали пенсіонерок
Опубліковано 16 квітня 2021 року о 14:40

Двоє літніх житомирянок повірили незнайомцям та втратили власні заощадження. Одна з них віддала значну суму коштів на «лікування доньки»,  яка нібито постраждала у ДТП, інша - «знімала порчу» з членів родини. Наразі за цими фактами ведеться слідство.

15 квітня до Житомирського районного управління поліції звернулася 81-річна житомирянка та розповіла, що ввечері на стаціонарний номер їй зателефонувала невідома жінка, яка назвалася працівницею медичного закладу. Вона повідомила пенсіонерці, що її донька потрапила у дорожньо-транспортну пригоду і нині терміново необхідна значна сума грошей для проведення оперативного втручання. Уже через пів години у пенсіонерки вдома був «представник лікарні», якому жінка віддала близько 60 тисяч гривень.

Лише після цього пенсіонерка зателефонувала дочці та дізналася, що ніхто з рідних не потрапляв у неприємності та не потребує негайного лікування.

Минулого дня від негараздів рятувала родину й інша 83-річна містянка. Уранці у центрі міста вона зустріла жінку, яка розповіла про наведену на пенсіонерку та членів її родини «порчу». Нова знайома зі своєю подругою переконували, що осередком зла є грошові кошти, залишені у квартирі житомирянки. Довірлива пенсіонерка винесла з помешкання всі свої заощадження, а це близько 12 тисяч гривень, поклала їх у конверт та віддала новим знайомим. А ті, проводячи «магічні обряди», відволікли її увагу та підмінили гроші на пакунок з папірцями. Лише вдома жінка виявила, що її надурили.

Наразі слідчими розпочаті кримінальні провадження за ст. 190 Кримінального кодексу України (Шахрайство) КК України.

Правоохоронці встановлюють причетних до правопорушень. Зокрема, розшукують двох «цілительок» за прикметами: перша жінка на вигляд 30-35 років, зріст 160 см, середньої тілобудови, була одягнена у куртку світлого кольору, головний убір світлого кольору: друга - на вигляд близько 25 років, темне зібране волосся, одягнена в темний одяг, на куртці був напис латиницею.

Водночас поліція наголошує, що для уникнення подібних ситуацій, необхідно дотримуватися наступних правил:

 - якщо вам повідомляють про ушпиталення родича і негайну потребу в коштах, уточніть усі відомості про особу, яка телефонує, та лікарню, де перебуває хворий. Найкраще, якщо ви або хтось із членів родини самостійно звернеться до названого лікувального закладу та з’ясує деталі ситуації;

- спробуйте зв’язатися з людиною, про яку йдеться, або з кимось, хто може бути поруч, та дізнайтесь, чи з нею все гаразд;

- жодним чином не погоджуйтесь на умови незнайомців, особливо якщо вони вимагають терміново сплатити гроші за лікування. Не віддавайте кошти стороннім особам. Відразу повідомте про ситуацію до поліції, адже вас намагаються ошукати;

- не довіряйте вуличним ворожкам, цілителям, медіумам тощо, які пропонують ворожіння, зняття «порчі» та проведення інших ритуалів на грошових коштах та цінностях. У разі надходження такої пропозиції, одразу відмовляйтесь та не звертайте увагу на спроби нав’язати вам свої послуги, оскільки вони зазвичай закінчуються ошуканством.

Розкажіть про заходи перестороги своїм батькам, рідним, сусідам та знайомим, особливо літнього віку. Це допоможе вберегти їх від неприємностей та завадить ошуканцям продовжувати свою злочинну діяльність.

Житомирське районне управління поліції


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux