Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Жителька Житомирщини відповідатиме за бездоглядність трьох неповнолітніх дітей і напад на поліцейського
Опубліковано 19 лютого 2019 року о 12:47

18 лютого під час профілактичного рейду соцслужб за адресами проживання кризових родин в Овруцькому районі було виявлено трьох занедбаних дітлахів і їх нетверезу матір. Жінка відверто перешкоджала поміщенню дітей до лікарні, а потім ще й з ножем накинулась на поліцейських, які прибули за викликом соцпрацівників про конфліктну ситуацію. 

– Ця проблемна родина проживає в одному із сіл Овруцького району. 46-річна жінка має на вихованні трьох неповнолітніх дітей – 13-річну доньку та двох синів відповідно 11-ти та 7 років. На обліку соціальних служб сім’я перебуває з 2012-го року. Мати раніше уже неодноразово притягувалась до адміністративної відповідальності за різні правопорушення, у тому числі й за невиконання батьківських обов’язків по вихованню дітей. У 2015-му судом розглядалось питання про позбавлення її батьківських прав. Однак судді зглянулись на родину й дозволили жінці навести лад у своєму житті й зайнятися дітьми. Тож за сприяння працівників соцслужби вона на певний час подолала пристрасть до алкоголю. Але останнім часом знову взялась за старе, - розповіла начальник підрозділу ювенальної превенції ГУНП Житомирщини Наталія Гончарук.

Днями у райцентрі відбулось засідання комісії органу опіки і піклування місцевої громади, де у присутності жінки мали розглядатися питання, що стосувались її дітей. Проте матір туди не з’явилась. 

18 лютого для перевірки причин неявки й у рамках профілактичного рейду працівники органу опіки і піклування приїхали до обійстя, де поживає родина. Усередині застали повний безлад, холодних і голодних дітей і їх матір, яка за явними зовнішніми ознаками перебувала у нетверезому стані. Старші діти самі попросили у візитерів забрати їх до лікарні, де вони змогли б відігрітись і поїсти. 

Проте горе-мати була категоричною і всіляко перешкоджала вилученню дітей і їх передачі прибулим до обійстя медикам. За таких обставин на місце події було викликано поліцейських, у присутності яких соціальні працівники змогли завершити процедуру вилучення дітей з кризових умов. 

Поліцейські провели з жінкою профілактичну бесіду й теж залишали її обійстя. Господарка ж раптом схопилась за ножа і кинулась з ним навздогін інспектору ювенальної превенції, висловлюючи погрози. Правоохоронець вчасно помітив такі дії й вибив з рук жінки небезпечний предмет. 

Відомості щодо цієї події були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 345 (Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) Кримінального кодексу України. Подібні дії за чинним законодавством караються виправними роботами, піврічним арештом, обмеженням чи позбавленням волі строком до 3 років.

Троє неповнолітніх дітей, вилучених із кризової родини, нині знаходяться у медичному закладі, де їх станом опікуються медики. Вирішується питання про місце їх подальшого перебування.

Правоохоронці закликають батьків, на вихованні яких знаходяться неповнолітні, уважніше ставитись до обов’язків з виховання дітей. Водночас звертаються до усіх громадян: якщо вам стали відомі факти бездоглядності дітей, невиконання прямих обов’язків збоку їх батьків, інші кризові ситуації, пов’язані з подібними обставинами, сповістіть про це соціальні служби або повідомте до поліції. Не будьте байдужими до дитячих доль!

Відділ комунікації поліції Житомирської області
 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux